Peuters en computers

www.jeugdengezintilburg.nl
Auteur/Bron: CJG Tilburg

Peuters doen in hun spel graag hun ouders na. Zo willen ze ook “werken” aan de pc. Het op deze manier meedoen en experimenteren met rollen hoort bij hun belevingswereld. Een computerspel kan een interactieve bezigheid zijn waarbij ze zelfvertrouwen ontwikkelen. Het voelt immers goed als het je gelukt is om ergens precies op te klikken. Ze ontwikkelen doorzettingsvermogen; vaak is er in het spel een soort beloningssysteem ingebouwd. Ze worden trots als ze het spel helemaal hebben uitgespeeld. Ook kan je door het kiezen van verschillende onderwerpen hun belevingswereld vergroten: zo krijgen ze spelenderwijs informatie over bijvoorbeeld de boerderij of de dierentuin. Daarnaast leren ze ook logisch denken. Ze moeten immers sorteren, onderscheid maken tussen voorwerpen in het spel, dingen kiezen die bij elkaar horen etc. Hierdoor wordt hun geheugen goed getraind.

Tijd

Om de tijd in de gaten te houden voldoet een kookwekkertje prima. Voor peuters is dit een heel concreet hulpmiddel om een tijdsgrens aan te geven. Zo leren ze dat er ook bij het spelen op de computer regels en grenzen zijn waar alle gezinsleden zich aan moeten houden zodat iedereen aan de beurt kan komen. Het kan verleidelijk zijn om je peuter ‘zoet’ te houden in hectische gezinssituaties, maar het is beter om de pc niet als oppas te gaan gebruiken.

Software kopen/lenen

Software voor peuters is over het algemeen gebruiksvriendelijk en leuk om samen te ontdekken. Waar kun je opletten bij de aanschaf?

  • Vormgeving: kleurrijk, muziek
  • Meerdere moeilijkheidsniveaus. Het blijft dan langer interessant en is het voor meerdere kinderen geschikt.
  • Meerdere onderdelen. Gaat het om entertainment of kan een kindje er ook nog iets bij leren.
  • Handleiding: Nederlandstaligheid, duidelijkheid, uitgebreidheid.
  • Printmogelijkheden. Als je bijvoorbeeld ook kleurplaten kunt printen, kan je kindje er -ondanks dat de pc uit staat- toch nog mee bezig zijn.
  • Noteer voordat je naar de winkel gaat de systeemeisen van je pc. Je weet dan zeker dat het spel ook daadwerkelijk op jouw pc gespeeld kan worden.
  • Informeer ook eens of je een spel kunt lenen van vrienden.
  • Lees recensies, dit verkleint de kans op een miskoop.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Lees dan meer informatie in de dossiers internet met kinderen of internet bij jongeren. Uiteraard kunt u ook contact met onze pedagogisch adviseurs opnemen.Geef een reactie