App Noot Muis

Auteur/Bron: Mijn Kind Online

appnootmuis

Een nieuwe generatie wordt geboren: de App-generatie – peuters en kleuters die liever vingersurfen dan met een muis te klikken van site naar site. Kinderen van de App-generatie lezen graag een gewoon kinderboek met papa en mama en spelen met poppen, maar ze bladeren net zo graag, misschien wel liever, door interactieve prentenboeken.

Stichting Mijn Kind Online deed, met hulp van Z@ppelin en NTR Jeugd, onderzoek naar hoe peuters en kleuters surfen op internet en sprak met ouders over het internet-gedrag van hun kleine kinderen. Ouders laten kinderen steeds jonger online. Kinderen gaan vooral op internet via de desktop-computer of de laptop, maar een groeiend aantal ukkies ook via tablets.

Aanbevelingen voor onderwijs en kinderopvang

Onderbouw basisschool
De meeste basisscholen hebben een computer in de klas of op de gang staan waarop kinderen in de onderbouw meestal oefeningen of educatieve spelletjes mogen doen. Soms mogen ze ook op internet. Waar moet je als school aan denken?

• Laat kinderen zoveel mogelijk samen achter de computer.
    Kinderen kunnen zichzelf als het ware verliezen in een scherm. Samen een oefening doen of een spelletje op internet leert kinderen niet alleen zelf online bezig te zijn. Door als tweetal achter een computer te zitten, dwing je ze bovendien af te wisselen.
  • Beperk de computertijd.
    Laat de leerlingen niet te veel vrij surfen. Als er tijd over is om te spelen, mogen kinderen natuurlijk best op de website van Sesamstraat of op het kinderdeel van Kennisnet spelletjes doen, maar kinderen hebben meer baat bij gerichte opdrachten. Zo kun je als leerkracht ook makkelijker controleren wat ze hebben gedaan en er beter een gesprek over voeren.
  • Zorg dat je weet wat je leerlingen voorschotelt.
    Met MyBee.nl, een gratis kinderbrowser voor kinderen, is het voor kleine kinderen veilig surfen. Nog beter is het wanneer leerkrachten weten op wat voor sites leerlingen zitten. Kijk daar dus zelf rond, heb er een mening over en sluit sites uit als je er niet enthousiast over bent. Kennis over sites is ook belangrijk om ouders antwoord te kunnen geven als zij vragen hebben over wat kinderen online zien.
  • Respecteer de privacy van ouders en kinderen.
    De Wet op de Bescherming van de Persoonsgegevens schrijft voor dat je ouders om toestemming moet vragen om foto’s van kinderen op de schoolwebsite te zetten. Ouders vinden het maar al te leuk om foto’s te zien waarop hun kinderen bijvoorbeeld hun eerste schooldag beleven, maar zijn er vaak geen voorstander van om die foto’s met de hele wereld te delen. Bedenk dat een schoolsite niet alleen door ouders en kinderen, maar door iedereen bekeken kan worden.

Aanbevelingen voor de kinderopvang
Voor professionals die werken met kinderen in de kinderopvang gelden de meeste aanbevelingen die opgaan voor ouders en scholen. Toch is het goed om op de volgende zaken extra te letten.

• Ontwikkel visie en beleid ten aanzien van mediagebruik.
    Het is niet nodig om kinderen van vijf en zes jaar in de naschoolse en buitenschoolse opvang te voorzien van de laatste snufjes op het gebied van nieuwe media. Kinderen hoeven niet op de computer te kunnen spelen om het naar hun zin te hebben. Wel is het zaak dat er binnen de organisatie een visie wordt ontwikkeld. Hoe staat de opvangorganisatie in het algemeen tegenover computers voor de kinderen? Wat is de mening over internet? Als je internet wilt aanbieden, wat voor inhoud is dan geschikt? Hoe kan inhoud die schadelijk kan zijn voor kinderen worden geweerd? Dit moet een plaats krijgen in het pedagogisch beleidsplan. Voor ouders is het belangrijk te weten waar de opvangorganisatie staat. Sommige ouders vinden het juist heel fijn als de BSO niets doet met nieuwe media.
  • Leid de pedagogisch medewerkers op.
    Of er nou wel of niet internet wordt aangeboden, professionals die werken met kinderen zouden op de hoogte moeten zijn van wat kinderen doen met en op internet. Die basiskennis (wat doen jonge kinderen op internet, wat is verantwoord?) hebben ze nodig om de kinderen te begeleiden als ze op internet kunnen, of er met ze over in gesprek te kunnen gaan. Maar óók om ouders te kunnen adviseren als die vragen hebben. Een moderne kinderopvang kan niet meer zonder deze expertise. Stichting Mijn Kind Online biedt workshops voor onder meer professionals in onderwijs en kinderopvang en ouderavonden over kinderen en internet.